Intranet
Voordelen van Immensa

Garagebedrijven moeten veiliger werken

07-11-2014

Ongekeurde hefbruggen, machines die kunnen omvallen en ontploffingsgevaar bij het oppompen van banden. Bij zo’n driekwart van de garagebedrijven is de veiligheid van de medewerkers te weinig gegarandeerd. Een verbetering is wel dat monteurs minder zwaar hoeven te tillen. Dat blijkt uit het rapport Garages in Beeld dat de Arbeidsinspectie vandaag publiceert. De inspectie controleerde de veiligheid van werknemers bij in totaal 1060 werkplaatsen en garages.

De inspecteurs van de Arbeidsinspectie richtten zich bij hun controles vooral op lichamelijke belasting, gevaarlijke stoffen en veilige inrichting van de werkplek. In dertig gevallen moest het werk nog tijdens het bezoek van de inspecteurs worden stilgelegd, omdat de situatie voor werknemers te gevaarlijk was. Zeven keer troffen de inspecteurs een bedrijf waar geen bandenkooi aanwezig was voor het oppompen van vrachtwagenbanden. Een bandenkooi zorgt ervoor dat de werknemers worden beschermd tegen rondvliegende onderdelen als een band tijdens het oppompen ontploft.

Ook was er acuut gevaar dat werknemers van hoge plekken zouden vallen. Verder konden er gemakkelijk zware voorwerpen omvallen of verschuiven. Maar het echte zorgenkind was de hefbrug: die blijkt vaak niet tijdig gekeurd of wordt verkeerd gebruikt. Als een brug niet goed wordt onderhouden, dan kan deze instorten, met alle risico’s voor werknemers. Ook kan de auto van de brug afschuiven als er beveiligingen worden verwijderd.

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie richtte zich vooral op ‘gewone’ garagebedrijven, maar er waren ook ondernemingen bij die zijn gespecialiseerd in reparaties aan trucks, campers of bussen. Alle bezochte werkgevers waren ervan op de hoogte gebracht dat de Arbeidsinspectie langs kon komen. Ook hadden ze een folder gekregen over de arbeidsrisico’s in garages. Van de gecontroleerde bedrijven die het onderhoud voor particuliere busondernemingen uitvoeren, bleek desondanks 80 procent niet in orde. Van de ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van trucks, was 86 procent op een of meer gebieden in overtreding.

Het was niet de eerste keer dat de Arbeidsinspectie in garages heeft gecontroleerd. De eerder bezochte bedrijven scoren nu beduidend beter op de inspectie-onderwerpen van destijds. Maar in vergelijking met eerdere controles zijn nu meer garages in overtreding.

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie was een goede gelegenheid om te controleren of de afspraken uit 2006 over veilig en gezond werk in de mobiliteitsbranche iets hebben opgeleverd. Dat blijkt in elk geval gedeeltelijk zo te zijn: een groot deel van de onderzochte garages besteedt inmiddels aandacht aan de werkomstandigheden van de monteurs. Ook hoeft bijna nergens meer zwaar getild te worden: er is in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in tilhulpmiddelen. Verder namen in de loop van de inspectieperiode steeds meer garages maatregelen tegen de kankerverwekkende uitstoot van dieselmotoren.

Terug naar het overzicht